Osta vähän, ole kekseliäs, rakasta paljon.

IMG_7308 Kuva 60

Vuosi sitten kirjoitin rahattomuudesta ja sen mukanaan tuomista muutoksista omissa kulutustottumuksissani. Nyt huomaan, että osa kulutustottumuksistani on lopullisesti muuttunut. Suurin pään sisäinen asia taitaa olla se, etten enää tunne tarvetta ostaa. Saatan pyöriä vaatekaupassa, mutta lähden tyhjin käsin todettuani, etten tarvitse mitään. Todellisissa tarpeissa taas valitsen mahdollisuuksien mukaan ajatonta ja laadukasta. Ne todelliset tarpeet vain ovat kutistuneet tosi minimiin. Oman vesipullon ja kahvimukin mukana kantaminen ovat jo rutiinia ja Helsingissä työskennellessäni haen lounastarpeet kaupasta useammaksi päiväksi kerrallaan. Ulkona syöminen on harvinaista herkkua, samoin leffassa – saati sitten teatterissa käyminen, mutta jotenkin se ei tunnu enää missään. (Joskin juuri viime viikolla harmittelin Billy Elliot-musikaalin lippujen hintaa. Neljän hengen musikaaliretki olisi tullut maksamaan 200€ pelkkien lippujen osalta…)

Ostan edelleen ruoka-aineet tuoreina ja teen päivittäin ruokaa koko perheelle. Syömme suurimmaksi osaksi kasvisruokaa, ja ehkä kahdesti viikossa kalaa tai kanaa. En mielestäni joudu tinkimään ruuan laadusta, mutta luomuun ei edelleenkään ole aina varaa, samoin kala on edelleen kallista. Olen monesti ajatellut, kuinka hyvä on, etten tupakoi tai dokaa. Tupakkaan ja alkoholiin menisi luokattoman paljon rahaa. Kallis kosmetiikka on kadonnut kaapeistani, samoin kampaamolaatuiset shampoot ja hoitoaineet. Luomumeikeistä ja ihonhoitotuotteista on pakko tinkiä pitkin hampain, sillä mieluiten laappisin ihooni vain mahdollisimman puhdasta kosmetiikkaa.

Vuoden takaiseen tilanteeseen suurin muutos on kuitenkin se, että meitä on Rönnissä nyt kaksi aikuista jakamassa kuluja. Ensimmäistä kertaa elämässäni minulla on kumppani, jonka kanssa raha-asioista voi keskustella ihan normaalisti ja perustimme myös kaksi yhteistä tiliä: toisen laskujen maksamista varten ja toisen ihmisten ja eläinten ruokaostoksia varten. Kun kumpikin siirtää kuukausittain sovitun summan yhteisille tileille, sujuu arjen peruspyörittäminen paljon helpommin. Pelkästään se, etten ole enää yksin vastuussa kaikesta on sekä taloudellisesti, että henkisesti helpottavaa. Monelle tämä on varmasti ihan normikäytäntö, mutta minulle uutta ja supermahtavaa.

Joitain asioita joutuu ajoittamaan. Jos tässä kuussa hankitaan  lapsille harrastusvälineitä, niin hevosten hampaiden raspaus pitää tehdä vasta seuraavassa kuussa ja niin edelleen. Yllättävät kulut ovat edelleen painajainen, sillä siihen ” kyllä jokaisella pitäisi olla muutaman kuukauden vararahasto takataskussa” -juttuun ei todellakaan ole mahdollisuuksia.

Suurin ja merkittävin muutos viime vuosiin on sellainen, että vihdoin minulla on kotonani hyvä ja turvallinen olo. Tunne siitä että olen hitaasti, mutta varmasti menossa oikeaan suuntaan voimistuu koko ajan. Olen onnellinen pienistä asioista, ja juuri ne ovatkin niitä parhaita.

Vellon vähemmän murheissa ja huolissa. Nukun kokonaisia öitä. Herään aamuisin pelkäämättä edessä olevaa päivää. Pidän työstäni. Rakastan opiskelua. Olen opetellut sanomaan ei. Karsimaan sellaista, mikä ei tunnu hyvältä tai oikealta. Tunnen kuuluvani tänne, maadoittuvani syvälle. Minulla on käsittämättömän upea perhe ja rakkaita ystäviä. Rakastan ja minua rakastetaan.

18 kommenttia artikkeliin ”Osta vähän, ole kekseliäs, rakasta paljon.

 1. Lopuksi kirjoittamasi on varmasti suuri syy siihen, miksi ostamisen tarve on vähäinen. ”The most important things in life are not things”. Ei ole tyhjiötä mitä täyttää tavaralla. Onnea siitä!
  Osallistuin ”vähän” eli huonolla menestyksellä Vuosi Ilman Uusia Vaatteita -haasteeseen. Vaikka en ihan onnistunut, huomasin muutoksen ostostottumuksissa. Ihan välttämättömän raja siirtyi aika paljonkin. Esimerkkinä lempifarkut, jotka hajosivat maaliskuussa. Enpä ole vieläkään ostanut uusia, pidän vaan pidempiä paitoja, ettei rikkinäiset kohda näy :)
  Kosmetiikasta olen muuten luopunut lähes kokonaan. Kasvovoiteena tarvittaessa kookosrasva (ei edes joka päivä), luomukasvosaippua kestää pitkään. Meikkaaminen on nykyään yhtä kuin meikkipuuteri (luomu) ja kulmakynä. Luulisin, että sinun kasvosi ”kestäisivät” tämän askeettisuuden paremmin kuin minun (joiden osalta taitaa olla toivo jo mennyt ;), luonnonkaunis kun olet!
  Sun maalaukset kaunistuvat myös koko ajan :) Milloin niitä tulee myyntiin?

  • No meilläkin menee kookosöljyä muuallakin kuin keittiössä ja käytän kasvojen pesuun Ruohonjuuressa myytävää sientä, joka ei pesuaineita tarvitse. Muutama tärkein meikki kestää käytössäni pitkään, ellei sitten teinityttäreni käy ”lainaamassa” 😄
   Tauluja tulee myyntiin vielä tällä viikolla!

 2. Täällä elellään melko samanlaista aikaa… Menoja on ollut pakko karsia aika rankasti, kun jäin kotihoidontuelle nuorimman kanssa. Mutta melko vähällä sitä pärjää ja huomaa, että juurikin on tullut ostettua paljon sellaista jolle ei oikeasti ol tarvetta tai ainakaan eivät ole välttämättömiä. Remonttia pitäisi taloon tehdä, mutta paljon saa tehtyä aika pienelläkin rahalla ja käyttämällä vanhaa hyödyksi (mitä tältä tontilta löytyy paljonkin…). Ja onneksi on Mies joka osaa tehdä, itse keskityn lähinnä maalaamiseen, sen mitä taapron hoidolta ehtii… =)

 3. Niinpä. Tärkeitä ajatuksia ja tuollaiset syntyvät vain kun aika ja paikka on oikea. Itselläni on ollut ajanjaksoja jolloin ruokarahattoman viikon on pelastanut hyvä tattipaikka tai kaverilta saadut omenat, nyt kaikki on vähän paremmin. Valintoja joudumme tekemään vieläkin päivittäin. Tuntuu vaikealta kieltäytyä vaikka yhteisestä matkasta ystävien kanssa, koska ne rahat haluaisi käyttää vaikka aidan korjaamiseen. Pelkään ihmisten loukkaantuvan ja todella monet eivät tiedä mitä tarkoittaa oikeasti olla rahaton. Sen sijaan olen mielläni karsinut vaateostoksia ja meikkejä saadakseni eläimille ruokaa tai kauniin maalin pönttöuunin kylkeen. Ostotottumuksiini ja haluihini on vaikuttanut aivan järkyttävän paljon televisiosta luopuminen, mainoksista kieltäytyminen ja lehtien jättäminen kauppaan. Tätä suosittelen kaikille.

  • Kuulostaa niin tutulta. Valintoja jotka tekee mielellään ja valintoja, jotka aiheuttavat sosiaalista päänvaivaa. Lehtien jättäminen kauppaan tuntui aluksi lähes mahdottoman vaikealta, mutta nyt jo ihan itsestään selvältä. Mielenkiintoisia tilanteita sen sijaan syntyy jatkuvasti kahden teinin kanssa, he kun elävät keskellä jatkuvaa sosiaalista ”osta, osta”- painetta. Hyvin usein käymme keskustelua esim. merkkivaatteiden tarpeellisuudesta…

 4. Ihana kuulla, että voit paremmin! Ja tähän vielä klisee. Sinulla on jotain, mitä ei rahalla saa. Rakkaat ympärillä on kaikkein tärkeintä. Toki sitä rahaakin tarvitaan, mutta onneksi voi tehdä valintoja ja oppia elämään vähemmällä.

 5. Uskon, että nämä aluksi pakon sanelemat opit säilyvät, vaikka rahaa olisikin. Mahtavinta on se, että voi jakaa asiansa ja elämänsä jonkun kanssa, joka ajattelee samoin ja arvostaa samoja asioita. On se kumma, että vaikka sitä kuinka on itsenäinen, tuo elämänkumppani mielelle rauhaa ja siten varmaan sen turvallisuudentunteen elämään. Onnellisesti siis eteenpäin!

 6. Ihana, ihana kuulla. Kaikkea hyvää teidän perheellenne, tuokoon syksy mukanaan paljon rauhallisia ja lempeitä iltoja rakkaiden kanssa vällyihin kääriytyneinä!

 7. Hei ja ihanaa kuullu hyviä uutisia Sinusta. Viime syksynä itsekseni harmittelin ettet asu lähempänä, että olisi voinut auttaa. Elämä kantaa, onnea on ihana perhe ja kumppani joka tukee, rakastaa ja halaa. Aurikoista syksyä Rönniin. p.s. possuille rapsutuksia.

 8. Hei,
  olen täsmälleen samassa elämäntilanteessa kuin sinä vuosi sitten…. vaikka sä et tiedä, olen saanut sinulta paljonpaljon voimaa jatkamiseen..KIITOS Sulle, AnuHarkki! :-)

 9. Hei!

  Hyviä vinkkejä ja meilläkin nyt ajankohtainen asia. Pitkä sairasloma leikkauksesta ja lisäsairaus vielä sairausloman aikana romahdutti tehokkaasti talouden. Ensipaniikista ja stressistä selvittyäni, huomasin kuinka vähällä voi ja pitää tulla toimeen. Ja samalla yrittää epätoivoisesti kuntoutua jonkinlaiseen työkykyyn. Onhan siinä haastetta perheelle, jossa on aina ollut 2 palkansaajaa ja menot sen mukaiset. Mutta ei hätää, pakko oli lopulta palata takaisin omiin perusarvoihin, jotka olivat päässeet hautautumaan kaiken oravanpyörän alle. Eli jotenkin taidan ymmärtää sinua. Kiitos sinulle mukavasta ja rehellisestä ja avoimesta blogista. Se on ollut minullekin suuri voimavara.
  Mukavaa syksyä teille kaikille
  t. Sirpa

   • Kiitos. Tämän päiväisen kontrollikäynnillä saatujen huonojen uutisten jälkeen viestisi ilahdutti. Ja ei kun eteenpäin…vastatuuleen

   • Kiitos. Tämän päiväisen kontrollikäynnillä saatujen huonojen uutisten jälkeen viestisi ilahdutti. Ja ei kun eteenpäin…vastatuuleen

 10. Kiitos Anu kun jaat ajatuksiasi ja kokemuksiasi. Ne tukevat meitä monia kun haparoimme valitsemallamme, uudenlaiseen elämään johdattelevalla polulla. Ajan päivittäin kotikylääsi ohjaavan tienviitan ohi.. Viitan nähtyäni ajattelen sinua ja kirjoituksiasi. Minulle tulee levollinen olo. – Kiitos kun olet :)

 11. Olen onnellinen puolestanne.
  Toivon myös itselleni parempaa onnea tulevaisuuteen.
  On niin vaikeaa edelleen pyytää apua ja sinnitellä tämänhetkisen toimeentulon kera, rakkauden kohteeni toivoisin myös vihdoin avautuvan ja heittäytyvän rakkauteni vietäväksi!
  Terveyttä, rakkautta ja vakaata toimeentuloa, sitä toivon!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s