Vastasyntyneen vaipparalli

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kolmen ja puolen viikon vaippashown jälkeen ajattelin kertoa kuulumisia ja kokemuksia kestovaippojen käytöstä.

Hankin ennen vauvan syntymää useampia erilaisia kestovaippamalleja, pääasiassa kuitenkin kosteuden pitäviä taskuvaippoja laajalla säätömahdollisuudella. Ihan tarkkaan en osannut katsoa vaippojen kokojakaan etukäteen, mutta suurin osa vaiposta on 5-10 kg taskuja neppareilla tai tarroilla. Sain myös kassillisen froteisia, itsetehtyjä vaippoja, jotka vaikuttavat sen verran isommilta, että sopivat varmasti ensi keväänä/ kesänä. Sitten on vielä vaippakuoria, harsoja, villapöksyjä ja lisäimuja.

Nyt alkuvaiheessa, kun vauva on vielä kovin rimpulainen, huomattiin heti, että taskuvaipat ovat kaikki liian isoja erityisesti reiden ympäryksestä. (Tästä sainkin jo etukäteen vinkkiä Lähiömutsin kestovaippapostauksesta).

Kokeilimme harsoja kolmiotaitoksella ensin villapöksyjen kanssa, mutta melkein saman tien vaihdoimme Bambino Mio ja Imse Vimse- vaippakuoriin, koska villapökät tuntuivat valtavan suurilta. Harsotkin vaihtuivat pian ensin Imse Vimsen flanellisiin sisävaippoihin ja sitten ihan lisäimuihin. Parhaiten meillä hoikan vauvan kanssa siis toimii vaippakuori kahdella pitkulaisella imulla varustettuna. Imuja meillä on monenlaisia: on bambuisia, froteisia, mikrokuituisia ja itse vanhoista pyyhkeistä ommeltuja. Materiaalilla ei tässä vaiheessa vaikuta olevan niin väliä, kunhan on sopivan kokoinen ja imee hyvin. New born-kokoiset Mion ja Imse Vimsen pehmeät kuoret ovat tosi toimivia ja niissä on molemmissa nerokas tuplarakenne reiden kohdalla.

Kestojen rinnalla käytämme Natyn New Born-kokoisia kertisvaippoja. Kotona on tällä hetkellä aikalailla fifty-fifty kestot ja Natyt käytössä. Kaikenkaikkiaan meillä parhaiten näyttää toimivan mahdollisimman simppeli vaippa ilman turhaa säätöä, viikkausta ja ihmettelyä. Myös kertiksiin suhtaudumme rennosti, eli molempia käytetään tilanteen ja tarpeen mukaan. Reissatessa ja kyläillessä mennään kertiksillä, samoin yöllä. Vaippojen kulutus on pikkuneidillä melkoista, ja pesukone pyörii ahkerasti. Vaippapyykissa on käytössä Ecoverin Zero. Sappisaippua oli pakko hankkia saman tien avuksi, sillä vauvankakkatahrat ovat värjäävää ja jämähtävää kamaa… Kainalokakat ja lentopuklut ovat nekin tulleet tutuiksi, mutta sappisaippualla bodyjen ja pöksyjen tahratkin saavat kyytiä.

Mitäs muuta… No, meillä menee oikein vauvakuplaisesti ja hieman usvassa. Lähimuistini on huomattavan heikko ja aikakin jotenkin katoaa. Sen sijaan olen huomannut osaavani tulkitan vauvan tarpeita paljon herkemmin, kuin kahden isomman kanssa aikanaan. Olen myös sata kertaa rauhallisempi ja kärsivällisempi, mikä varmasti auttaa asiaa. Täysimetyksellä mennään ja maitoa riittää. Omasta juomisesta ja syömisestä on pakko muistaa huolehtia, jotta evästä riittää vaaville. Pikkuhiljaa aloittelen vaunukävelyitä ja jossain vaiheessa myös joogan auttaakseni omaa kehoani palautumaan raskaudesta ja synnytyksestä. Koitan olla lempeä sekä keholleni, joka tuntuu vieraalta ja suurelta, että päälleni, joka välillä yrittää säksättää kaikenlaista turhaa ja stressaavaa. Vauva-arki on ainutlaatuinen vaihe elämässä.

 

8 kommenttia artikkeliin ”Vastasyntyneen vaipparalli

 1. Voimia ihanaan vauva-arkeen!
  Se todella on ainutlaatuista. Onnet ovat hetkiä. Joka päivä.
  Ja muista tosiaan oma vointi, kuulostellen =)

 2. Nauttia kannattaa täysillä ja työntää sivuun ne säksätykset. Tuo vauva-aika menee ihan liian nopsaan ohi. Utuisia päiviä vauva-arjen pyöritykseen :)

 3. meillä käytettiin alussa pelkästään imse vimsen flanellisisävaippaa jonka päälle taittelin harsopötkön ja päälle imse vimse kuori.vaippoja oli sen verran paljo että joka toinen päivä pesinj pyykkiä.sitte kun kävivät pieniksi siirryttiin myllymuksujen taskuvaippoihin ja all in one vaippoihin(joissa oli huonot tarrat jotka meni pilalle pesuissa)joissa harsopötköt tai pyyhkeistä ommellut imut…ne meni sitte 1.5 vuotiaaksi asti ja sitte jätettiin vaipat pois.poika oppi kuivaksi n,.19kk:n iässä.ollaan vessahätäviestintää harjotettu 4kk:n iästä asti,ja suosittelen sinullekkin sitä. esim.maria nordinin blogissa on juttua vvv:stä.kertakäyttövaippoja en suosittele kenellekään…niissähän on joitan muovirakeita sisällä ja lapsella kestää kauemmin oppia kuivaksi kun käyttää niitä. minä ainakin kyläillessäkin ja kauppareissuilla olen käyttänyt kestoja eikä ole ollut mitään ongelmia.pyykkiähän tulee joka tapauksessa joten miksi niitä vaippoja on niin vaikea muka pestä.

  • Meillä on kertiksinä Natyn muovittomat ja myrkyttömät vaipat, joissa ei siis ole niitä kamalia muovirakeita joita minäkin vihaan. Vessaätäviestintää harjoitetaan nyt jo, koska vauva on herkkä ilmaisemaan ja minulla herkkä vaisto 😊

 4. Meillä on ollut käytössä kaikenmaailman erilaiset variaatiot kestovaipoista käytössä laitokselta lähtien (edelleen vieläkin, nyt 1,5-vuotiaalla) ja ihan hyvin on toimineet (paitsi harsot ja hahtuvahousuja joita en tajunnut ollenkaan). Yöllä ja reissatessa sitten Muumin kertikset käytössä (eihän niitä kakkavaippoja jaksa kyläillessä putsailla ja kuljetella.) Lemppareiksi on osoittautuneet Fuzzi Bunzin yhdenkoon taskuvaipat, ne on olleet jo käytössä liki vuoden ja menee varmaan niin pitkään kun vaippoja tarvitsee. Suosittelen. :)

  Ihanaista vauvakuplassa eloa teille!

 5. voitko kertoa että mistä olet ostanut kalkkimaalia? olen rautakaupasta kysyny ja niillä ei ollu. k-raudasta.ompa mukava kuulla että harrastat vessahätäviestintää vauvasi kanssa,se on kyllä tosi hyödyllistä ja säästyy vaippojen pesulta.meillä oli käytössä vati ja vasta sitte kun vauva sai istua ruvettiin käyttämään baby brörnin pottatuolia…on muuten parhaimman mallinen potta kun saa sen kopan irti niin on kätevä tyhjentää ja noita pottia saa kirpputorilta halvalla,kantsii ostaa.muistin nyt että meillä oli flanellisten imse vimsejen jälkeen käytössä imse vimse aio vaipat,niinku sinunkin vauvalla..ne oli kyllä huippuja….ne imse vimsen nepparivaipat mitkä on tosta seuraavaa kokoa oli kyllä koko vaippa ajan pienimmällä säädöllä,niin että ne oli liian isoja.meidän poika oppi pissaamaan kun sanoi vadin tai lavuaarin yllä pissssss ja kakkaamaan kun sanoi äh äh…nyt kuivaksi oppineena sanoo että pissahätä on tsiuh! ja kakkahätä ”kakka”…osaa ite laskea housut alas ja juosta potalle.varmaan kaikilla lapsilla tulee kausi jolloin lapsi ei suostu potalle…meillä se tuli 9kk:n iässä.jälkeenpäin kun ajattelee niin sitte kantsii kokeilla lavuaaria tai vatia ennemmin,jos ei vaan tahdo istua siinä potalla.

  • Kalkkimaali ateljeeni seiniin ja kellarin seiniin on tehty itse sammutetusta kalkista ja vedestä. Ja kalusteissa käyttämäni chalk paint on sitten ihan eri juttu ja sitä saa tilattua netistä. Jeanne D’arc living -merkkistä oli tuo vauvan kaappiin käyttämäni!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s