Satunnaisia Sankareita

FullSizeRenderIMG_7351IMG_7353

Facebookin kierrätys ja tuunaus -ryhmässä virisi toive Satunnaisia Sankareita-takin ohjeesta, joten tässä tämä nyt tulee:

Tarvitset: 4 mm neulepuikot (tai käsialasi mukaan), 4 mm virkkuukoukun ja valtavan määrän jämälankoja. Alkuperäinen takki on toteutettu Novitan langoilla, mutta mitkä tahansa muutkin langat käyvät mainiosti, kunhan ovat 3,5 mm tai 4 mm puikoilla neulottavissa. Tosi ohuita voi neuloa kaksi lankaa yhteen. Jämälankojen lisäksi tarvitset kokoamiseen ja reunoihin 3 kerää 7 Veljestä -lankaa tai vastaavaa.

S-M kokoiseen takkiin tarvitaan 99 tilkkua ja L-XL kokoiseen takkiin 114 tilkkua. Takin malli on suuri ja väljä, joten kannattaa mittailla ja muokata itselle sopivaksi viimeistään kokoamisvaiheessa.

Takakappaleen korkeus on 7 tilkkua ja leveys 5 (6) tilkkua.

Etukappaleiden korkeus on 7 tilkkua ja leveys 3 tilkkua (paitsi ylin rivi, joka on 2 tilkkua.

Hihojen korkeus on 4 tilkkua ja leveys 3(4) tilkkua.

Neulo ensin tarvittava määrä tilkkuja. (tilkun koko on noin 13 x 13 xm) 7 Veljestä -langalla luodaan 21 silmukkaa. Viikon tilkussa on annettu silmukkamäärä lanka- ja tilkkukohtaisesti, sillä esim. pintakuviointi ja palmikot kaventavat tilkkua!

Tee tilkuista ihan sellaisia kuin itse haluat: raidallisia, ainaoikeaa, helmineuletta, pitsiä, palmikkoa, ihan mitä vaan. Idea on, että saat neuloessasi vaihtelua ja teet juuri sellaisia tilkkuja, jotka itsestä tuntuvat hyviltä ja juuri sellaisista väreistä, joista tykkäät.

Kun kaikki tilkut on neulottu, alkaa armoton virkkaaminen. Virkkaa kerros kiinteitä silmukoita jokaisen tilkun ympäri. Virkkaa sitten tilkut toisiinsa siten, että ”sauma” jää työn päälle, eli kaksi tilkkua virkataan aina toisiinsa nurjat puolet vastakkain. Letkaan lisätään aina yksi tilkku, kunnes oikea korkeus on saavutettu. Virkkaa siis ensin oikea määrä korkeuksia ja virkkaa ne sitten toisiinsa, niin että muodostuu takakappale, etukappaleet ja hihat.

Kiinnitä kappaleet toisiinsa samaan tapaan virkaten: ensin olkasaumat, sitten hihojen yläreunat olkasaumoihin keskittäen. Taita takki malliinsa ja virkkaa sivusaumat ja hihasaumat.

Kun takki on kasassa, kannattaa ennen viimeistelyä päätellä kaikki langanpäät (ja siinä riittää hommaa…)

Viimeistele helma virkkaamalla pari kerrosta kiinteitä silmukoita (tai neulo helmaan joustinta). Takkiin ei tule nappeja (paitsi jos haluat), joten etureunoihin riittää virkattu reunus.

Pääntien reunasta on mallitakissa poimittu silmukat pitkälle pyöräpuikolle ja neulottu korkea kaulus 2 o, 2 n -joustinta.

Tämä malli on tehty omiin mieltymyksiin muokattavaksi, joten anna palaa!

Mukavaa neulomista.

Viikon tilkut löytyvät vielä jonkin aikaa osoitteesta kotoliving.fi, mutta siirrän ne tänne ennen kuin vanha saitti sulkeutuu viimeistään vuoden lopussa.

10 kommenttia artikkeliin ”Satunnaisia Sankareita

  1. Kiitoksia Anu ! Tosi kiva malli,ja lankanyssyröitä riittää. Hieno juttu,että pistit ohjeen heti tulemaan.Kylmät ilmat ovat tolossa,ei kun hommiin. Mukavaa syksyä sinulle !

  2. Mä katsoin ensin, että mitä tossa takissa oli niin tuttua, mutta kun luin tekstin loppuun, niin sitten palasi mieleen! Kotossa oli tosiaan aina se viikon tilkku ja kun mä en oo kovinkaan innokas tilkkuilija, niin ohitin sen vaan äkkiä. Mutta tilkkutakkihan on ihan loistava keksintö! Mä en oo vielä saanut itselle sitä tikkupeittoa tosin edes ;) Toisille on tullut tehtyä kimppaprojektina, olishan noita jämiä tosiaan… No katsotaan, ehkä joku päivä :)

  3. Yes, ihanaa torstain piristystä! Kiitos! Aloitin tilkkujen teon lehtesi mukana hiipuen neulekorini pohjimmaiseksi. Ja nyt kaivellessani kesän/muuton jäljiltä koria kuukauden päivät sitten aloin etsimään ohjetta takista enkä löytänyt. Jatkan siis tilkkuprojektia, kun muuttokin alkaa olla ready (mitä nyt yksi keittiö vielä puuttuu…). Oon niin onnellinen ohjeestasi, kiitos <3

  4. Jostakin luin, että samanlaista tilkkua pitäisi olla aina vähintään kaksi, kun tätä tekee..mutta miksi?

  5. Ihana ohje ja idea. Minulla on kasa kaikenlaisia lankoja, mutta pelkään ettei taitoni tai kärsivällisyyteni riitä. Tästä takistahan voi ilmeisesti tehdä lyhyemmänkin version. Olen kuitenkin alkoittanut tilkkujen neulonnan ja koitan parhaani että jossain vaiheessa talvea saan sen päällenikin :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s