Zen ja samperin vesipumppu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_3260IMG_3258IMG_3261 IMG_3268

Rönnissä tehtiin viime keväänä putkiremppa ja samalla vaihdettiin ikivanha vesipumppu uuteen. Meillä oli loppukesästä ja pitkin syksyä kaikenlaista vesihaastetta milloin mistäkin syystä. Loppukesästä ja alkusyksystä vanhan rengaskaivon vesi oli vähän väliä lopussa pohjavesien mataluuden ja heikon sadetilanteen takia. Sitten huomattiin ylimmän kaivonrenkaan rapautuneen niin pahasti (tai se tuli vaan tiensä päähän), että kaivoon pääsi sateella pintavettä, mikä saastutti veden juomakelvottomaksi. Olemme siis ahkerasti keränneet kaiken sadeveden talteen ja kärränneet naapurista vettä eläimille ja kaupasta vesitonkkia ihmisten juomavedeksi. Päivittäinen vedenkulutus on pitänyt miettiä huolella. Moniko haluaa suihkuun, pestäänkö yksi vai kaksi koneellista pyykkiä, ja entä tiskit sitten? Kaivo puhdistettiin ja korjattiin loppusyksystä, ja pohjavesikin on vihdoin alkanut nousta. Uusi vesipumppu sen sijaan on pumppaillut itsekseen ja junnannut paikallaan ja nykinyt jo pitkän aikaa. Lopulta heräsin eräänä aamuna siihen, että pumppu käy ja käy ja käy ja käy… Oli ylikuumentunut ja tiltannut mokoma. Siis töpseli irti seinästä ja soitto putkarille. Pumppu tuli kuntoon pariksi päiväksi ja aloitti sitten taas temppuilun. Tänään se kuoli. Kai lopullisesti. Onneksi on takuu ja uusi pumppu tulee pian, mutta mitä tehdään sitä odotellessa?

Kaivoämpäri. Rakensin pitkästä rimasta, ämpäristä, parista ruuvista ja roudarista kaivoämpärin, siis sellaisen pitkävartisen, jolla saa käsipelillä vettä nostettua. Kaivossa on nyt onneksi paljon vettä, joten kannoin eläimille juomavedet.

Muuripata ja sauna. Onneksi on muuripata kellarissa. Täytin sen samalla ja tuikkasin tulen alle. Samoin kiitos puulämmitteiselle saunalle, jonka laitoin lämpiämään. Ihmisten peseminen ja astioidenkin onnistuu vatimeiningillä ja onhan siinä sellaista vanhanajan tunnelmaakin (hehe).

Vessan huuhtelu käy onneksi kaatovedelläkin, siispä kymmenen litran tonkka pytyn viereen.

Että sillai kauheen hyvin on asiat. Sitä vaan mietin, että miksi pumpun kuolemat ja sen sellaiset tapahtuvat silloin kun on yksin kotona, kuumeessa (tosin eilen olin enemmän kuumeessa) ja olisi muutakin tekemistä.

No ehkä siksi, että ZEN. Vesihaasteen voi ottaa hidastamisharjoituksena. Se että keskittyy kantamaan vettä, peseytymään rauhassa keskellä päivää lämmitetyssä saunassa ja miettimään omaa vedenkulutustaan hidastaa ja rauhoittaa päivän, joka olisi ehkä lähtenyt  liian kierroksilla muutoin etenemään.

Otan tämän metsäpolkuna. Koska kuten päälääkärini sanoi, on parempi kulkea elämänsä alkupisteestä loppupistettä kohti kierrellen ja kaarrellen metsäpolkuja, tutkien sivuteitä ja kiipeillen kallioilla, kuin paahtaa moottoritietä täysillä eteenpäin.

14 kommenttia artikkeliin ”Zen ja samperin vesipumppu

 1. Voihan pumppu! Toivotaan maanataikappaleen tilalle loistoyksilöä. Pidä itsesi nyt lämpimänä ja lepää kuume pois. <3

 2. Hyvä asenne sinulla, mutta toivotaan kumminkin että pumppu tulee kuntoon – ja sinä myös :) Kiitos sinulle blogistasi. Kun luen rosoisesta elämästäsi, saan voimia ja uskoa toteuttaa omia haaveitani.

 3. Voi perhana. Mutta kelaa homma vaikka näin. Jos ja kun maailmassa infra horjuu, niin teillä on silti aina se plan B, puulämmitteinen sauna ja kätevä emäntä. Moni muu olisi jäänyt tuleen makaamaan ja purkanut turhautuman johonkin asiakaspalveluun. Mutta sä et. <3 Paranemisia <3

 4. Vesi, tuo itsestään selvyys, joka virtaa hanasta näppärästi, kun sen avaa. Tai sitten ei… Koettelemukset kasvattaa, sanotaan. Kuinkahan paljon sitä pienen ihmisen pitää kasvaa, kun aina vaan koetellaan? Tsemppiä, kaikille osa-alueille! Olet usein mielessä.

 5. Kuumeessa aika hurjaa kuitenkin tuokin puuhastelu. Rauhoita, lepää ja joo, vanhanajan meiningillä. Pistää miettimään… Olehan turvassa siellä. Onneksi ei sada kauheesti lunta.

 6. Itsestäänselvyydet pistää miettimään kun niitä ei ole. Kesät asun saaressa erämaan keskellä ja se jos jokin on voimaannuttavaa. Vesi tulee järvestä ja toa hommatkin on ihan oma lukunsa. En kuitenkaan voisi taistella niiden kanssa arjessa. Voimia rönniin upea, kaunis, ihana Anu. Meillä pumppu hajosi kun sen letku hankasi siinä nykimisessä jotakin rosoista vasten. Ei jaksanut pumpata kun vesi valui letkusta ulos. Kai kuumeni se vekotin.

 7. Voihan pumppu, kyllä sua on taas koeteltu ihan liikaa. Omat arjen haasteet tuntuu niin pieniltä ja turhilta.

  Tsemii ja pikaista paranemista ♥

 8. Heippa Anu
  miksi sinun pitää yrittää niin monenlaista , kun se vaatii valtavasti voimia ja rahaa ym. Jos tykkäät opiskelusta opiskele ja rauhoitu. Ei ihminen voi ns. revetä moneen paikkaan. Ymmärrän että tykkäät eläimistä, maalaiselämästä ym. mutta ihmisen täytyy pystyä tekemään jossain elämän vaiheessa valintoja ja nyt minun mielestä sinun pitäisi tehdä se nyt.

  • Hei Leena, meillä on tässä nyt selkeä näkemysero. Minun pitää yrittää monenlaista, koska se on syvin olemukseni. Meitä on erilaisia. Toiset ovat tyytyväisiä mahdollisimman muuttumattomaan ja helppoon, ja toiset palavat halusta tehdä, nähdä ja kokeilla. Elämäntyylini, eläimeni ja asumiseni ei ole minua uuvuttanut, vaan ihan muut elämässäni viime vuosina tapahtuneet asiat. Kotini maalla ja eläimeni ovat minulle voimavara.

 9. Heippa Anu vielä tuosta sinun vastauksestasi. Olen itsekin himo neuloja kaikki langanpätkätkin tulee käytettyä ihanaa kaiken uhallakin niska kipeä käsiä särkee hauskaa on ja tekemisen ilo. Kait meillä sitten on niin suuri näkemysero. Toiset tykkää laittaa itsensä likoon kaikin voimassa olevin keinoin ja yleensä he kyllä putoavat ns. aina jaloilleen. Oli tosi hyvä, että tämä asia tuli nyt selväksi. Ei tarvitse enää murehtia puolestasi.
  Kiitos vastauksesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s