Lisää värjäystä: koivu-tammi ja verihelttaseitikki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oikealla verihelttaseitikki (harmaa ja valkoinen), keskellä koivu-tammi (harmaa ja valkoinen) vasemmalla sekoituskokeilu (valkoinen ja harmaa)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vasen pino verihelttaseitikki, keskellä krappi ja oikealla jälkivärjätty krappi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vasemmalla lupiini ja oikealla koivu-tammi.

 

Värjäilylle ei näy loppua… Keittelin myös verihelttaseitikistä liemen (haju on muuten tyrmäävä) ja vuorokauden lionneista koivunlehdistä, joiden joukkoon lisäsin myös tammenlehtiä. Verihelttaseitikki vaikuttaa antavan hyvin samantyyppisen värjäystuloksen kuin krappi. Puunlehtiseos (koivu antaa keltaista ja tammi rusehtavan keltaista) sai aikaan haaleankeltaista valkoisesta langasta ja vihertävän sävyjä harmaasta langasta. Seuraavana aamuna tein vielä kokeellisen värjäyserän: sekoitin sieniliemeen jonkin verran lehtilientä, 20 g soodaa ja 10 g alunaa. Värjäsin yhden haaleankeltaisen ja yhden harmaan vyyhdin. Haaleankeltainen muuttui kauniin lämpimänkeltaiseksi, mutta tuo harmaa… hmm.. no, olisko tuossa jotain vaaleanpunertavan sävyä?

Koivu-tammi:

Liotin vajaata kiloa lehtiä 6 litrassa vettä vuorokauden verran. Sitten keitin pari tuntia, siivilöin, lisäsäin 15 g alunaa ja langat (reilu 100g). Annoin liemen kuumentua 80°C:een ja väräytyä puolitoista tuntia. Huuhtelu ja pesu.

Verihelttaseitikki:

Liotin sieniä vuorokauden 6 litrassa vettä. Keitin puolitoista tuntia. Siivilöin, annoin jäähtyä, lisäsin alunaa ja viinikiveä, sitten langat. Annoin värjäytyä 1,5 h. Etikkakylpy, huuhtelu ja pesu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yksi kommentti artikkeliin ”Lisää värjäystä: koivu-tammi ja verihelttaseitikki

  1. Sipulin kuorista saa myös upeita vihreän sävyjä. Ja siitä nämä kasvivärjätyt ovat aivan ihania, kun kaikki värit sopii niin hyvin toisiinsa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s