Värjäyspadat kiehumaan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERALankojen kasvivärjäys on on mahtavaa noitapuuhaa monestakin syystä.

1. Rakastan kasvivärien antamaa pehmeyttä ja murrettua sävymaailmaa.

2. On käsittämättömän hienoa poimia pihalta ja metsästä kasveja, jotka antavat värinsä langoille. Siinä vaan on taikaa.

3. Koskaan ei tarkkaan tiedä lopputulosta. Värit muuntuvat monen tekijän summana.

Rönnin värjäyskokeilut alkavat lupiinilla, koivun- ja tammenlehdillä, krappijuurella ja verihelttaseitikillä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lupiini

n. 1 kg lupiinin varsia ja lehtiä (kukintoja myös) silputaan ja liotetaan vuorokauden verran n. 10 litrassa vettä. Sitten keitetään puolitoista tuntia ja siivilöidään kasvinosat pois. (keitetyn kasvisilpun voi laittaa suoraan kompostiin). Värjäysliemi takaisin kattilaan, ja kun se on jäähtynyt n. 40-50 asteiseksi, lisätään 15g alunaa. Esipuretetut langat (reilu 100g, lionneet useamman tunnin alunavedessä) ripustetaan haltialangoista keppiin ja upotetaan kattilaan. Lämpötilaa nostetaan hiljalleen 80°C:n ja pidetään siellä reilun tunnin verran. Sitten lämmöt pois ja langat saavat hetken jäähtyä liemessä.

Langat uitetaan etikkavedessä ja sitten huuhdellaan viileällä vedellä hellästi, kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Lopuksi pesen langat kevyesti nestemäisellä villapesuaineella huuhtelun yhteydessä. Sitten puristelen ylimääräiset vedet pois ja ripustan vyyhdet kuivumaan.

Lupiini antoi kauniin vihertävänkeltaista väriä valkoisiin lankoihin ja vihreänsävyjä harmaisiin lankoihin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krappijuuri

100g kuivattua krappijuurta liotetaan vuorokauden verran 6 litrassa vettä. Sitten seosta keitetään reilu tunti. Krappijuuri siivilöidään pois ja liemen annetaan jäähtyä hieman. (otin juurenpalat talteen, niistä saa vielä keitettyä vaaleamman liemen myöhemmin). Lisäsin 10g alunaa, n. 5g viinikiveä ja esipuretetut langat (reilu 100g). Krappijuuresta irtoaa lämpötilasta riippuen hieman erilaisia värejä, ja oranssimpaa saadakseni pidin värjäyslämpötilan alle 60°C:ssa. Langat uiskentelivat väriliemessä 1,5h, minkä jälkeen etikkavesikylpy (happamuus saa värin tarttumaan), huuhtelu viileässä vedessä ja kevyt pesu villapesuaineella. Sitten vyyhdit kuivumaan.

Värjäsin samassa liemessä toisen lankaerän heti perään (nk. jälkivärjäys). Kauniita sävyjä tuli kakkosliemestäkin, haaleamman oransseja ja harmaisiin lankoihin rusehtavan oransseja.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7 kommenttia artikkeliin ”Värjäyspadat kiehumaan

  1. Me aloitettiin ystävän kanssa värjäyssessiot muistaakseni edelliskesänä. Nyt olemme joka kesä värjänneet enemmän tai vähemmän. Juhannuksena värjäsimme lupiineilla, mutta laitoimme erikseen lehdet ja kukinnot. Mun suosikkiväri taitaa tulla punasipulin kuorista. Kasvivärilangoista olen tehnyt tytölle ja itselleni villatakin, mutta vielä on lankoja käyttämättä varmaan yli 2 kg.

  2. Veit sanat suustani Minea! Piipahdan lähes päivittäin kurkkimassa olisiko Rönnin kuulumisia. Olet Anu rohkea nainen, kun luotat itseesi ja unelmiisi. Ja kiitos, että jaat niistä osan meidän maalaiselämästä unelmoivien kanssa.

  3. Paluuviite: Puuvillakankaan kasvivärjäys – batiikkivärjätyt laamapaidat - Lähiömutsi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s